Ботаніка - наука про рослини

Ботаніка - наука про рослини

понеділок, 31 жовтня 2016 р.

"Різноманітність плодів. Будова плоду"

Пригадайте: Які генеративні органи є у квіткових рослин? 
Квіткові рослини мають ще назву покритонасінні, адже в цих рослин насінина під час свого розвитку вкривається стінкою плода. Так формується генеративний орган квіткових рослин − плід. Він утворюється після процесів запліднення. До рослини плід кріпиться за допомогою плодоніжки (мал.155).







Як утворюються плоди? Яка будова плода? Плід складається з однієї чи кількох насінин, оточених стінкою плода − оплоднем (мал.155). Стінка плода (оплодень) утворюється насамперед зі стінок зав’язі (плоди вишні, персика, сливи) і має три шари: зовнішній (екзокарпій), середній (мезокарпій) та внутрішній (ендокарпій). У формуванні стінки плода можуть брати участь й інші частини квітки: квітколоже, основи тичинок, чашолистків і пелюсток (наприклад, плоди яблуні, суниць, помідорів). 


Мал. 155. Будова плода:
1− зовнішній шар стінки плода;
2  − середній шар; 3 − внутрішній шар; 4 − насінина; 5 − плодоніжка

Які існують типи плодів? Розрізняють плоди залежно від того, які елементи квітки беруть участь в утворенні плоду, плоди поділяють на: справжні і несправжні, від числа насінин (одно- і багатонасінні), за вмістом води у стінці плода (сухі й соковиті), особливістю розкриття (розкривні й нерозкривні), наявністю пристосувань для їх поширення тощо. Якщо завʼязь нижня − в утворенні плоду беруть участь крім її  стінок ще й інші елементи − чашечка, квітколоже, оцвітина. Такий плід називають несправжнім (яблуко, гарбузина). Їх легко відрізнити від справжніх за залишками оцвітини (листочками) на верхівці плоду (яблука, огірка). Якщо завʼязь верхня −  в утворенні плоду беруть участь  тільки її стінки − плід справжній (горох, мак, липа). Якщо квітка має лише одну маточку, з неї утворюється один простий плід (наприклад, у пшениці, вишні). За наявності у квітці декількох маточок виникає і відповідна кількість дрібних плодиків. Вони разом утворюють збірний, або складний, плід, як-от у малини (мал. 156) чи ожини. Інколи в дуже щільних суцвіттях плоди, кожен з яких виникає з окремої квітки, зростаються між собою. Вони утворюють супліддя, наприклад, у шовковиці (мал. 156), ананаса.

Мал. 156. Збірний плід малини − багатокістянка (1); супліддя шовковиці (2)

Усі ви куштували плоди помідорів чи сливи. Мабуть, звернули увагу на те, що плід сливи містить лише одну насінину, а плід помідора – багато (мал. 155). Тому плід сливи належить до однонасінних, а помідора − до багатонасінних. 
Залежно від кількості води в оплодні розрізняють соковиті та сухі плоди. Наприклад, у вишні стінка плода м’ясиста і соковита, а в соняшнику − це тоненька суха ущільнена шкірка. Річ у тім, що в одних рослин під час дозрівання стінка плода висихає, і вміст води в ній значно зменшується (у пшениці, гороху, ліщини).
Натомість у багатьох інших рослин стінка дозрілого плода залишається соковитою і може містити цукри, що надають плоду солодкого смаку (як у вишні, абрикоса, помідора, кавуна, дині). Плід вишні належить до соковитих, а соняшнику − до сухих.
Якими бувають сухі плоди? Сухі плоди (мал. 157) поділяють на розкривні та нерозкривні. Розкривні плоди переважно багатонасінні (наприклад, біб, стручок, стручечок, коробочка). Нерозкривні містять здебільшого лише одну насінину (горіх, сім’янка, зернівка) (мал.157). 

Мал. 157. Сухі плоди: 1 − біб; 2 − стручок; 3 − стручечок; 4 − коробочка;
5 − горіх; 6 − сімʼянка; 7 − зернівка

У таких рослин, як горох, квасоля, соя, плід має назву біб. Такий плід розкривається двома стулками, до яких прикріплені насінини. Двома стулками розкривається й стручок (у капусти, гірчиці, редьки). Однак насінини у стручка кріпляться не до стулок, а до плівчастої перетинки, яка поділяє порожнину плода на дві частини. Подібний за будовою до стручка стручечок, але він значно коротший та ширший (у грициків, рижію). До розкривних плодів належить і коробочка. Ці плоди дійсно нагадують коробочку, усередині якої міститься багато насінин. Такі плоди утворюють мак, бавовник, петунія. 
Нерозкривний сухий плід, що має тверду здерев’янілу стінку плода, усередині якої вільно лежить одна насінина, − це горіх (у ліщини, бука, липи).У плода сім’янка − шкіряста стінка плода, яка лише прилягає до насінини, проте не зростається з нею (у соняшнику, волошки, нагідок). У зернівки шкіряста стінка плода міцно зростається з насіниною (у жита, пшениці, ячменю). 
Які є соковиті плоди? Ягода − багатонасінний плід із соковитими середнім і внутрішнім шарами стінки плода, а її зовнішній шар утворює захисну шкірку (наприклад, у смородини, винограду, аґрусу, картоплі, журавлини) (мал. 158). У плода яблуко соковитий лише середній шар стінки плода, а внутрішній − ущільнюється (у яблуні, груші, айви, горобини). Усі ви ласували плодами кавунів і динь. Ці рослини − близькі родичі гарбуза та огірків. Тому плід цих рослин має назву гарбузина. У їхніх плодах середній і внутрішній шари стінки соковиті, а зовнішній − твердий.

Мал. 158. Соковиті плоди: 1 − ягода;
2 − яблуко; 3 − кістянка; 4 − гарбузина

Прикладом однонасінних соковитих плодів є кістянка. Усередині кістянки розташована тверда здерев’яніла кісточка − внутрішній шар стінки плода. Середній шар часто соковитий, а зовнішній − це тоненька шкірка (у вишні, сливи, абрикоса).
Біологічне значення плодів полягає в тому, що плід слугує для поширення та захисту насінини від несприятливих впливів довкілля.
Як поширюються плоди та насіння? Способи поширення плодів і насіння у квіткових рослин дуже різноманітні.
  • Вітром (анемохорія): насіння цього способу повинні володіти маленькою вагою і мати спеціальні пристосування. Малу вагу мають таке насіння, як: орхідея, грушанка. Кульбаба, верба, тополя – мають різні вирости у вигляді  чубків або волосків, а у клена, ясена, берези є вирости у вигляді крилець. 
  • Водою (гідрохорія):  як ви думаєте для яких рослин характерний даний вид розповсюдження? Для водних або навколоводних рослин. Завдяки виростам, заповненим повітрям, плоди та насіння цих рослин не тонуть. Так поширюються плоди стрілолисту, осоки. 
  • Тваринами (зоохорія), людиною(антропохорія): завдяки шипам та гачечкам плоди прикріплюються до шерсті тварин або одягу людини. Таким чином поширюються плоди та насіння в омели, лопуха, череди. 
  • Саморозкидання (автохорія): за допомогою внутрішнього тургорного тиску: скажений огірок, само розкривання: люпин, акація, горох, самі розповсюджують своє насіння. 
  • Птахами (орнітохорія): соковиті плоди мають яскраве забарвлення і тим самим привертають увагу птахів. Вони поїдають їх і переносять далеко від материнської рослини. 

Немає коментарів:

Дописати коментар